Werken via een uitzendbureau is vaak net even anders dan wanneer je rechtstreeks bij een werkgever aan de slag gaat. In de onderstaande FAQ leer je er alles over. Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Stuur dan een bericht via WhatsApp naar 0628088581 Of neem contact met ons op via telefoonnummer 030 751 10 07.
Veel gestelde vragen bij uitzendbureaus
Onder welke cao val ik als uitzendkracht?
Ook als uitzendkracht is er een cao op jou van toepassing. Dit is de ABU-cao of de NBBU-cao. Welke op jou van toepassing is, kun je in je in contract opzoeken of wij kunnen het voor je uitzoeken. De inhoud van de cao’s komt overigens op hetzelfde neer. De ABU-cao vind je hier. De NBBU cao vind je hier.
Gaat er een deel van mijn salaris naar het uitzendbureau?
Nee, dat is niet het geval. Het bedrijf wat jou via het uitzendbureau inleent, betaalt een extra bedrag bovenop jouw bruto salaris. Hiervan betaalt het uitzendbureau het werkgeversdeel sociale lasten voor als werknemers werkloos of arbeidsongeschikt raken, maar ook het kantoor, eigen salarissen van de werknemers en leaseauto’s. Verder betaalt het uitzendbureau hiervan o.a. jouw verlofdagen, jouw vakantiegeld en jouw doorbetaling tijdens ziekte. Alles wat daarna nog overblijft is de winst voor het uitzendbureau. Met andere woorden, daar verdient een uitzendbureau aan.
Hoe werkt het fasensysteem als ik via een uitzendbureau werkzaam ben?
Tijdens de periode dat je via een uitzendbureau werkt, doorloop je een aantal fases. In elke volgende fase krijg je meer rechten. De fase bepaalt welk soort contract je krijgt. Val je onder de ABU cao dan werk je met de fases A, B en C. Val je onder de NBBU cao dan zijn de fases 1,2,3 en 4 van toepassing. We leggen ze hieronder voor je uit.
Fase A/ Fase 1 en 2
De eerste 52 gewerkte weken via het uitzendbureau zit je in fase A (ABU) of fase 1 en 2 (NBBU). Tijdens deze fase stopt jouw uitzendcontract standaard direct als jouw baan bij het bedrijf waar je je werkt ophoudt. Ze noemen deze constructie ook wel een contract met uitzendbeding. Als je langer dan 26 aaneengesloten weken stopt met werken, begint de telling van de gewerkte weken in fase A / fase 1 en 2 weer opnieuw.
Fase B / Fase 3
Als je na fase A nog steeds via hetzelfde uitzendbureau werkt, kom je in fase B (ABU) of fase 3 (NBBU). Je mag in deze fase maximaal 6 tijdelijke contracten overeenkomen binnen een periode van 3 jaar. Startte je al voor 3 januari 2022 in fase B, dan geldt dat je deze fase 4 jaar duurt. Dit heeft te maken met overgangssituatie omdat per 3 januari 2022 de regels zijn aangepast. Als er tussen de verschillende overeenkomsten een onderbreking zit van minder dan dertien weken, dan telt deze onderbreking mee voor de totale duur van fase B.
Fase C / Fase 4
Nadat je fase B volledig hebt doorlopen kom je in fase C (ABU) of fase 4 (NBBU). Je krijgt dan een contract voor onbepaalde tijd, ook wel vast contract genoemd. Met dit contract is ontslag door het uitzendbureau alleen mogelijk met toestemming van het UWV of de kantonrechter.
Kan ik zo maar ontslagen worden als ik via een uitzendbureau werkzaam ben?
Of je zomaar kunt worden ontslagen als uitzendkracht is afhankelijk van het soort contract wat je hebt en het aantal weken dat je al via het uitzendbureau aan het werk bent.
Heb je een standaard fase A of fase 1 of 2 contract? (voor de eerste 52 weken) Dan kan een werkgever (dus het uitzendbureau) jou vrij gemakkelijk ontslaan. De werkgever moet rekening houden met een opzegtermijn, waarvan de duur afhankelijk is van het aantal weken dat je al werkzaam bent bij de werkgever. Voor de eerste 26 gewerkte weken bedraagt dit 0 dagen. Van 27 tot en met 52 gewerkte weken bedraagt dit 10 kalenderdagen.
Heb je een fase B of fase 3 contract? Tussentijds ontslag is nagenoeg niet mogelijk, tenzij je je schuldig maakt aan zware vergrijpen, zoals stelen.
Heb je een fase C of fase 4 contract? Je mag alleen ontslagen worden met wederzijds goedkeuring, dus moet je er zelf mee instemmen. Je tekent in zo'n situatie een vaststellingsovereenkomst. Kies je ervoor dit niet te tekenen dan kan jouw werkgever alleen via de kantonrechter een ontslagvergoeding aanvragen.
Waarschuwt het uitzendbureau jou niet tijdig, dan krijg je een vergoeding ter hoogte van het loon over de resterende aanzegtermijn. Let er wel op dat het uitzendbureau jou in plaats daarvan ook ander passend werk mag aanbieden. Accepteer je dit niet, dan vervalt je recht op vergoeding van de nog resterende termijn van de aanzegtermijn.
Wat voor soort contract ontvang ik als ik via een uitzendbureau werk?
Er zijn meerdere type contracten mogelijk als je via een uitzendbureau werkt.
· De eerste is een Fase A (fase 1 en 2 NBBU) contract met uitzendbeding. Dit betekent dat je contract stopt zodra het werk ophoudt, met inachtneming van een eventuele opzegtermijn.
· De tweede mogelijkheid is een Fase A (fase 1 en 2 NBBU) contract zonder uitzendbeding. Dit staat gelijk aan een contract voor bepaalde tijd. Deze overeenkomst eindigt op de dag waarop het contract afloopt.
· In fase B ontvang je een contract voor een bepaalde tijd. Binnen de looptijd van fase B (en deze bedraagt 3 jaar) kun je maximaal 6 contracten ontvangen. Ontvang je er een 7e contract binnen de looptijd, ga je automatisch over naar fase C. dat gelijk staat aan een contract voor onbepaalde tijd.
· Een fase C contract is de laatste optie. Je krijgt dit contract doorgaans pas als je de fases A en B hebt doorlopen. Face C staat gelijk aan een contract voor onbepaalde tijd. De meeste uitzendbureaus zijn echter erg terughoudend met het geven van Fase C contracten. In de plaats daarvan kiezen ze er dan voor om je een half jaar lang niet in te zetten. Na dit half jaar begint de telling (van zowel de duur als ook het aantal contracten) binnen Fase B weer opnieuw.
Hoe werkt het als je als uitzendkracht ziek wordt?
Als je in fase A / fase 1 of 2 zit
Zit je in fase A en word je ziek, dan krijg je de eerste twee dagen geen salaris of ziektegeld. Daarna heb je recht op loondoorbetaling van het uitzendbureau tot aan het einde van je uitzendovereenkomst. Als je voor langere periode ziek bent en je uitzendovereenkomst loopt tijdens deze ziekte af, dan kan er na afloop van het contract recht ontstaan op een ziektewetuitkering.
Beëindigt het bedrijf waar je werkt op het moment dat je ziek wordt (Hiermee bedoelen we dus de inlener en niet het uitzendbureau) dan kan er vanaf dat moment recht op een ziektewetuitkering ontstaan.
De hoogte van deze uitkering bedraagt maximaal twee jaar lang 70% van het zogenaamde uitkeringsdagloon. Het UWV beslist hoe hoog dit loon is. Het hangt o.a. af van het gemiddelde loon dat je verdiende tijdens de periode voorafgaand aan de ziekte.
Naast de ziektewetuitkering vult het uitzendbureau de uitkering het eerste jaar aan tot 90% van jouw uitkeringsdagloon en in het tweede ziektejaar tot 80%.
Als je in fase B, C / fase 3 of 4 zit
Als je in fase B / C fase 3 zit heb je een contract voor bepaalde tijd. Bij ziekte heb je in dat geval vanaf je 2e ziektedag recht op loondoorbetaling. In het eerste ziektejaar bedraagt dit 90% van je loon en tijdens je tweede ziektejaar bedraagt dit 80% van je loon.
Je arbeidsovereenkomst loopt in dit geval gewoon door tijdens je ziekte.
Kan ik een opleiding volgen via een uitzendbureau?
In sommige gevallen kun je een opleiding via het uitzendbureau volgen. Vaak gaat dit in overleg met jouw opdrachtgever en jou. Uitzendondernemingen zijn verplicht om tenminste 1,02% van het brutoloon van uitzendkrachten die in fase A zitten te besteden aan de ontwikkeling van hun duurzame inzetbaarheid. Dit geldt per kalenderjaar.
Let goed op de opleidingsovereenkomst die je uitzendorganisatie met je afsluit als je een opleiding volgt. Hierin staat vaak een terugbetalingsverplichting in die in werking treedt zodra je binnen een bepaalde periode besluit met je werkzaamheden via het uitzendbureau te stoppen.
Binnen welke termijn moet het uitzendbureau mij laten weten dat mijn opdracht niet wordt verlengd?
Tijdens de eerste 26 werkweken (dus in fase A) geldt er voor het uitzendbureau geen kennisgevingstermijn. Na die periode, dus vanaf 27 tot en met 52 weken geldt er een kennisgevingstermijn van 10 dagen.
Lukt het niet om tijdig te waarschuwen, dan krijgt de uitzendkracht een vergoeding ter hoogte van het loon over de (resterende) termijn van kennisgeving uitbetaald. Het uitzendbureau mag in de plaats daarvan ook passend werk aanbieden. Accepteert de uitzendkracht dit werk niet, dan vervalt het recht op de vergoeding.
Heb je een contract voor 6 maanden of langer, bijvoorbeeld in fase B? En stopt je werk eerder? Dan moet het uitzendbureau jou schriftelijk laten weten of je uitzendcontract stopt of wordt verlengd. Dit moet uiterlijk 1 maand voor de afloop van het contract doorgegeven zijn. Doen ze dat niet, dan heb je recht op een aanzegvergoeding. Deze aanzegvergoeding is gelijk aan het salaris wat het uitzendbureau je nog verschuldigd zou zijn. Vaak nemen uitzendbureaus deze aanzegtermijn al op in hun contracten, check dit!
Waar bestaat de inlenersbeloning precies uit?
Als je via een uitzendbureau werkt, heb je recht op hetzelfde salaris als iemand die rechtstreeks bij het bedrijf werkt. De volgende zaken uit de cao van de inlener vallen hieronder:
· Het bruto loon conform de schaal waarin de werknemer is ingedeeld
· ATV / ADV dagen
· Toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren
· Initiële loonsverhogingen (met terugwerkende kracht), zoals bij het inlenende bedrijf (dus de organisatie waar jij bij werkt) gelden
· Onkostenvergoedingen. Dit zijn bijvoorbeeld je reiskostenvergoeding, thuiswerkvergoeding
· Periodieken
Wanneer de inlenende bedrijf zelf ook nog een eigen arbeidsvoorwaardenreglement heeft voor haar werknemers, bovenop de cao, dan geldt deze ook voor de uitzendkrachten die bij de inlener zijn tewerkgesteld. Het is namelijk ‘inlenersbeloning’ en geen ‘cao-beloning’.
Is mijn salaris lager als ik via een uitzendbureau werk in plaats van rechtstreeks bij een bedrijf?
Ook al werk je via een uitzendbureau, je hoort in dezelfde schaal te worden ingedeeld als iemand die rechtstreeks in dienst is bij het bedrijf. Ze noemen dit ook wel de inlenersbeloning en deze is wettelijk vastgelegd. De inlenersbeloning geldt vanaf de eerste werkdag van de uitzendkracht. Je hoort als uitzendkracht dus hetzelfde te verdienen. Wel kan er een verschil in salaris zijn omdat andere collega’s al langer in dienst zijn en / of dat ze meer ervaring hebben opgebouwd. Hierdoor is het salaris vaak hoger.
Aan welke opzegtermijn moet ik mij houden als uitzendkracht?
Ook als uitzendkracht moet je rekening houden met opzegtermijnen. De termijn die je in acht moet nemen is per fase verschillend.
In Fase A (de eerste 52 werkweken via het uitzendbureau) heb je 1 dag opzegtermijn. Als je echter een contract voor bepaalde tijd in fase A of B hebt, heb je een opzegtermijn van 1 maand.
In fase C zijn dezelfde regels als voor een contract van onbepaalde tijd (vast contract).
Heb ik recht op vakantiegeld?
Ook als uitzendkracht bouw je vakantiegeld op. In de cao voor uitzendkrachten (zowel de NBBU als ook de ABU cao) staat dat je 8,33% vakantiegeld bovenop je salaris ontvangt.
Bouw ik vakantiedagen op als uitzendkracht?
Ook als uitzendkracht heb je recht op vakantiedagen. Per fulltime gewerkte maand (en dat staat gelijk aan 40 uur per week werken) bouw je 16 vakantie uren op. Werk je minder uren per week of korter, dan bouw je in verhouding met de gewerkte periode en uren vakantiegeld op. Het recht op doorbetaling tijdens vakanties wordt berekend in de vorm van een reservering die bovenop je salaris komt. De hoogte van je reservering kun je altijd nakijken op je loonstrook. Maar let op: als je nog niet voldoende tegoed hebt opgebouwd, kan het gebeuren dat je niet je hele vakantie doorbetaald krijgt. Dit is het geval in fase A.
In Fase B krijg je vakantiedagen toegekend op basis van de looptermijn van je contract. Anders dan bij fase A, hoef je dit tegoed niet eerst op te bouwen, maar wordt het toegekend op basis van de uren die je in de toekomst nog zult gaan werken, zoals in je arbeidsovereenkomst is afgesproken.
In fase C zijn dezelfde regels als voor een contract van onbepaalde tijd (vast contract).
Bouw ik pensioen op als uitzendkracht?
Ook als je werkt als uitzendkracht bouw je pensioen op vanaf het moment dat je 21 wordt. De pensioenopbouw begint pas wanneer je 8 weken via hetzelfde uitzendbureau werkt. Hoeveel pensioen je opbouwt, is afhankelijk van onder andere jouw leeftijd en hoe lang je al voor het uitzendbureau werkt.
Krijg ik feestdagen doorbetaald?
Valt een feestdag op een dag waarop je normaal zou moeten werken, dan word je loon doorbetaald als je in een periode van 13 aaneengesloten weken direct voorafgaand aan de desbetreffende feestdag minimaal 7 keer op de betreffende dag in de week hebt gewerkt.
of
Je hebt nog geen 13 aaneengesloten weken gewerkt maar in meer dan de helft van het aantal weken waarin is gewerkt op de betreffende dag in de week hebt gewerkt.
Lees in de cao wel goed na welke feestdagen hier wel en niet onder vallen. Als de feestdag in de uitzendovereenkomst op een dag valt waarop je normaal werkt, wordt je loon doorbetaald.
Hoe zit het als mijn opdracht wegvalt maar ik nog wel een contract heb via het uitzendbureau?
Stopt het werk bij je opdrachtgever, maar loopt je fase B of fase C contract voor onbepaalde tijd nog wel door? Dan moet het uitzendbureau passend werk voor je zoeken. Totdat dit gelukt is, heb je recht op een deel van je loon. Je moet passende arbeid wel accepteren als het uitzendbureau dit aanbiedt. Passend werk is een functie die niet meer dan twee functiegroepen lager ligt dan de eerste functie die je hebt uitgevoerd. Ook moet het aantal uren voor de nieuwe opdracht overeenkomen met de uren in je contract. Weiger je een redelijk aanbod? Dan vervalt je recht op vervangend werk en je recht op loondoorbetaling.
Einde opdracht, recht op transitievergoeding?
Als jouw contract op initiatief van het uitzendbureau eindigt heb je recht op een transitievergoeding. Vraag hiernaar. Ook als jouw tijdelijke contract afloopt en jij zelf ander werk vindt maar het uitzendbureau jou geen nieuw contract aanbiedt heb je recht op de transitievergoeding.
Onze ervaring is dat deze vergoeding niet altijd gegeven wordt, terwijl je er wel recht op hebt. Wij controleren dit graag voor je. Neem daarvoor contact met ons op via 030 751 10 07.