Leuke (bij)baan gevonden? Maak goede afspraken met je werkgever!
In je arbeidscontract staan de afspraken tussen jou en de werkgever. Het is belangrijk dat je voordat je een contract ondertekent, nagaat of alles klopt en of duidelijk is voor jou. Als je hierbij hulp nodig hebt, kunnen we je hierbij helpen.
Als bijbaan naast mijn studie werk ik als callcenter medewerker. Toen ik mijn eerste arbeidsovereenkomst ontving, begreep ik niet goed wat alles inhield. Een telefoontje naar CNV Vakmensen gaf hierover veel duidelijkheid. Ook controleerden ze meteen of mijn salaris juist was. Ik weet nu wat alles betekent en waar ik recht op heb.
Soorten contracten
Er zijn verschillende soorten arbeidscontracten. Kijk altijd goed wat voor contract je tekent en wat je afspreekt.
Tijdelijk contract
Een overeenkomst van bijvoorbeeld 6 maanden of 1 jaar. Dit contract loopt tot de einddatum van het contract. De werkgever mag 3 tijdelijke contracten in 3 jaar tijd aanbieden. Het volgende contract moet dan een vast contract zijn.
Vast contract
Een contract voor onbepaalde tijd (zonder einddatum). Je kan het contract wel opzeggen, dan heb je te maken met een opzegtermijn. Meestal bedraagt de opzegtermijn een maand. De werkgever kan het contract niet zomaar opzeggen. Dit kan alleen voor of tijdens de proeftijd, bij ontslag met wederzijds goedvinden, bij ontslag via het UWV of via de kantonrechter of bij ontslag op staande voet.
Flexibel contract
Het aantal uren dat je per week moet werken, ligt niet vast. Denk hierbij aan:
- een oproepovereenkomst, zoals een nul-urencontract of een min-maxcontract: Je wordt opgeroepen voor werk. De werkgever moet zich wel aan regels houden. De werkgever moet je minstens 4 dagen van te voren oproepen of afzeggen voor werkzaamheden. Doet hij dit niet, dan mag je dit weigeren. In je cao kunnen afwijkende afspraken staan. Verder moet je minstens drie uur per dienst uitbetaald krijgen, zelfs als je maar één of twee uur gewerkt hebt.
- een uitzendovereenkomst waarbij je als uitzendkracht via een uitzendbureau werkzaam bent bij een bedrijf. Kijk voor meer informatie hierover hier
- een overeenkomst van opdracht waarbij je werkzaam bent als freelancer of ZZP-er. Kijk voor meer informatie hier
Onderhandel over je contract
Vaak doet je werkgever een voorstel voor een arbeidscontract. Dat kan prima zijn, maar soms is het ook goed om te onderhandelen. Bijvoorbeeld over meer loon, de lengte van het contract, werktijden, vakantiedagen of andere afspraken die voor jou belangrijk zijn.