Horeca

Is iets je niet helemaal duidelijk? Op deze pagina vind je meer informatie over vragen die te maken hebben met werken in de horeca.

Tip: veel antwoorden op jouw vragen kun je ook terugvinden in de cao Horeca. Check hem hier!

Veel gestelde vragen in de horeca

Wanneer moet je werkgever je een vast contract aanbieden bij een oproepovereenkomst?

Als je werkzaam bent volgens de oproepovereenkomst van deze cao, dan is je werkgever verplicht je telkens na 12 maanden, binnen een maand, een aanbod voor een vaste arbeidsomvang te doen. Het aanbod omvat tenminste de gemiddelde arbeidsomvang van de laatste 12 maanden.

Wat zijn de regels over oproepen bij een oproepovereenkomst?

Opgeroepen worden voor werkzaamheden mag alleen met een oproeptermijn van minimaal 24 uren van tevoren. Wordt de oproep later dan 24 uren tevoren gedaan, dan hoef je de oproep niet op te volgen. Deze termijn van 24 uren geldt ook voor het verschuldigd zijn van loon bij intrekken of wijzigen van de oproep. Wordt de oproep binnen de termijn van 24 uren ingetrokken of gewijzigd, dan is je werkgever voor die ingetrokken of gewijzigde oproep het loon verschuldigd.

Wat is een seizoenkracht?

Als seizoenkracht verricht je werkzaamheden die gedurende een periode van ten hoogste negen maanden per jaar kunnen worden uitgeoefend.

Wat zijn de officiële feestdagen?

Er zijn 9 feestdagen: nieuwjaarsdag, eerste en tweede paasdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede pinksterdag, Koningsdag, eerste en tweede kerstdag.

Op hoeveel wettelijke vakantie uren heb ik recht?

Je hebt recht op vakantie ter hoogte van viermaal je overeengekomen arbeidsduur per week. Werk je 30 uur per week, dan heb je 30x4= 120 vakantie uren.

Op hoeveel bovenwettelijke vakantiedagen heb ik recht?

Je hebt recht op 5 bovenwettelijke vakantiedagen per jaar.

Hoeveel vakantie-uren bouw ik op als leerling?

Ben je leerling, dan bouw je ook vakantie-uren op over de uren waarop je naar school gaat. Het gaat om de uren die -onbetaald - onderdeel uitmaken van je arbeidsovereenkomst. Wil je het exact berekend hebben? Stuur ons dan een appje op het nummer 06 280 885 81

Wat is een vakkracht?

De vakkracht is de vakervaren werknemer die 18 jaar of ouder is en beschikt over een erkend vakdiploma voor de functie. De vakkracht is ook vakervaren als die aantoonbaar voldoende ervaringsuren in de desbetreffende functie heeft opgedaan. Dat is in ieder geval zo als hij feitelijk 1.976 ervaringsuren heeft opgebouwd op of na zijn 18e verjaardag, ongeacht voltijd of deeltijd.

Welk percentage van het basisloon krijg je als je vakkracht bent en 18, 19 of 20 jaar bent?

Als je vakkracht bent en dus 18 jaar of ouder, maar nog niet de vakvolwassen leeftijd van 21 jaar hebt bereikt, ontvang je ten minste het bij je leeftijd horende percentage van het basisloon van de functiegroep waarin je bedrijfsfunctie is ingedeeld. Die percentages zijn: 21 jaar = 100%, 20 jaar = 90%, 19 jaar = 80% en 18 jaar = 70%.

Hoeveel ontwikkelingsbudget is er beschikbaar voor mij?

Je werkgever stelt per kalenderjaar een budget vast voor de kosten van ontwikkeling van werknemers. Dat budget bedraagt ten minste 2% van de jaarloonsom van de onderneming voor de loonheffing. Je werkgever zet dit budget in voor inwerken, het volgen van scholing, training (inclusief voor de functie of de onderneming noodzakelijke trainingen) of het inwinnen van een loopbaanadvies en voor het ondersteunen en realiseren van ontwikkelafspraken uit het beoordelingsgesprek.

Mag een leerbedrijf mij verplichten te komen werken als ik ook naar school moet?

Een leerbedrijf mag een leerling niet verplichten op een dag waarop hij 6 uren onderwijs heeft gevolgd nog in het leerbedrijf te komen werken.

Hoeveel uren mag een leerling werken?

De arbeidsduur voor leerlingen bedraagt voor leerlingen van 16 jaar en ouder 1976 uur per periode van 12 maanden inclusief de normuren voor schooltijd en gemiddeld niet meer dan 38 uur per week over elke 13 weken inclusief de normuren voor schooltijd.

Wat gebeurt er als ik ziek ben?

Als je ziek bent ontvang je je loon over alle dagen dat je ziek bent, behalve over de eerste dag van je ziekte. Deze wachtdag geldt per ziektegeval. Een ziekmelding binnen 4 weken na eerdere werkhervatting is hetzelfde ziektegeval. Daarom kan niet opnieuw een wachtdag worden toegepast.

Hoeveel loon ontvang ik als ik ziek ben?

Als je ziek bent ontvang je:

De wettelijke loondoorbetaling gedurende ten hoogste 104 weken van 70%, (over de eerste 52 weken ten minste het voor jou geldende wettelijke minimum (jeugd)loon).

En daarbovenop, onder voorwaarden een aanvulling: Tot 95% van het maandloon gedurende de eerste 52 weken. Tot 75% van het maandloon gedurende de daaropvolgende 52 weken.

Hoeveel uur mag je maximaal per dag werken als je 15 jaar of jonger bent?

In principe mag je geen arbeid verrichten. Toegestaan is licht niet-industriële arbeid zoals (hulp) werkzaamheden in de horeca: het helpen bij het bedienen. Als in de gelegenheid alcohol wordt geschonken mag een kind van 15 jaar daar niet werken. Voorwaarde is niet onder schooltijd. Op een schooldag mag je 2 uur per dienst werken. Een Niet-schooldag en vakantiedag: 8 uur voor 15-jarigen en 7 uur voor 14-jarigen

Hoeveel uur mag je maximaal per dag werken als je 16 of 17 jaar oud bent?

Als je 16 of 17 jaar bent is de arbeidstijd per dienst 9 uur maximaal (incl. overwerk).

Hoeveel uur mag je maximaal per dag werken als je 18 jaar of ouder bent?

Als je 18 jaar bent is de arbeidstijd per dienst 12 uur maximaal (incl. overwerk) Let op: De mogelijkheid is beperkt door de normale arbeidstijd voltijd van 1976 uren, ofwel gemiddeld 38 uren per week. Dan zal tegenover dagen van 12 uren dus dagen met minder uren moeten staan.

Hoeveel uur mag je maximaal werken per week als je 18 jaar of ouder bent?

Maximaal 60 uur per week (incl. overwerk).

Hoeveel uur mag je maximaal werken per week als je 16 en 17 jaar oud bent?

Maximaal 45 uur per week (incl. overwerk).

Hoeveel uur mag je maximaal werken per week als je 15 jaar of jonger bent?

In een schoolweek: 12 uur maximaal. In een vakantieweek: 40 uur, Maximaal 5 werkdagen per week.

Na hoeveel uur heb ik recht op pauze als ik 18 jaar of ouder ben?

Half uur. In ieder geval na 5,5 uur werktijd.

Na hoeveel uur heb ik recht op pauze als ik 16 of 17 jaar ben?

Half uur. In ieder geval na 4,5 uur werktijd.

Na hoeveel uur heb ik recht op pauze als ik 15 jaar of jonger ben?

Half uur. In ieder geval na 4,5 uur werktijd.

Op hoeveel aaneengesloten pauzetijd heb je recht na meer dan 10 uur werken als je 18 jaar of ouder bent?

In totaal 45 minuten (eventueel te splitsen in 3 x 15 minuten).

Op hoeveel aaneengesloten pauzetijd heb je recht na meer dan 10 uur werken als je jonger dan 18 jaar bent?

Als je jonger dan 18 jaar bent, is het niet toegestaan om 10 uur of meer te werken. Je mag maximaal 9 uur werken.

Mag mijn werkgever mij verplichten te werken op zondag?

De aard van de arbeid in het horecabedrijf brengt met zich mee dat je ook op zondag (en daarmee gelijkgestelde dagen) werkt. Je kunt dan ook op alle zondagen worden ingeroosterd. Door ondertekening van de arbeidsovereenkomst stem je hiermee in.

Wanneer wordt mijn vakantiegeld uitbetaald?

Het uitbetalen van de vakantiegeld mag elke maand, dan zit het in het salaris. Let op: Hierdoor lijkt je salaris hoger. Het kan ook eenmaal per jaar, in de regel met de salarisbetaling over mei of juni uitbetaald worden.

In progress!

Deze pagina is nog volop in ontwikkeling. Binnenkort krijg je hier nog meer antwoord op jouw vragen en behandelen we ook andere sectoren. Staat jouw vraag er nog niet tussen?