Overeenkomst van opdracht

Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst waarbij twee partijen afspreken dat de ene partij een opdracht uitvoert (dat noemen ze de opdrachtnemer) voor de andere partij (de andere partij noemen ze een opdrachtgever). De overeenkomst van opdracht lijkt erg op een arbeidsovereenkomst, maar is niet hetzelfde. Je bent dan namelijk niet in loondienst en kunt dus geen aanspraak maken op de voordelen hiervan. Aan de hand van de Frequently Ask Questions hieronder leggen we je het uit.

Veel gestelde vragen over overeenkomst van opdracht

Wat is het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht?

Bij een arbeidsovereenkomst is er altijd sprake van een gezagsverhouding tussen je werkgever en jou als werknemer. Dit betekent dat je werkgever jou als werknemer mag vertellen welk werk je moet doen, hoe je het werk moet uitvoeren en wanneer jij het werk moet doen. Bij een opdrachtovereenkomst bestaat deze verhouding niet. Een opdrachtgever mag dan alleen maar aanwijzingen geven over het resultaat dat de opdrachtnemer moet bereiken.

Bij een overeenkomst van opdracht ben je als opdrachtnemer niet verplicht om het werk persoonlijk uit te voeren. Je zou dus ook nog iemand anders mogen vragen om het werk in jouw plaats te doen.

Als je een arbeidsovereenkomst hebt, ben je in loondienst. Je ontvangt loon voor het werk wat je verricht. Bij een overeenkomst van opdracht ontvang je geen loon, maar een vergoeding.

Omdat je bij een overeenkomst van opdracht een vergoeding in plaats van loon ontvangt, hoeft jouw werkgever ook geen belasting en premies voor jou af te dragen. Dit moet jij dan ook zelf regelen, omdat je over de vergoeding die je ontvangt voor het werk wat je verricht wel degelijk belasting dient te betalen. Dit kun je doen door het doen van belastingaangifte na afloop van het jaar. Het is wel slim om hiervoor geld opzij te leggen.

Twijfel je welke overeenkomst je hebt ontvangen van je werkgever? Wij controleren het gratis voor je als je lid wordt van Probeer de Bond. Mail je overeenkomst vervolgens naar probeerdebond@cnvvakmensen.nl Wij zoeken het voor je uit.

Wat hoort er allemaal in een overeenkomst van opdracht te staan?

De belangrijkste informatie die in een overeenkomst van opdracht moet staan is:

· Persoonlijke gegevens van de opdrachtnemer en opdrachtgever

· Een omschrijving van de te verrichten werkzaamheden

· De begin-en einddatum van de opdracht

· De vergoeding, inclusief of exclusief btw

· De betaaltermijn

· Zelfstandigheid en professionaliteit opdrachtnemer.

· Aansprakelijkheid en verzekering

· Ondertekening van beide partijen

Wil je zeker weten of alles in je overeenkomst staat wat er in hoor te staan? Als lid van Probeer de bond kun je dit gratis laten controleren.

Wat zijn de nadelen van het werken via een overeenkomst van opdracht?

Er kleven nogal wat nadelen aan het werken via een opdrachtovereenkomst. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

· Je bouwt geen recht op een werkeloosheidsuitkering (ww) op

· Je moet zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor wanneer er iets gebeurd op je werk. Als je een arbeidsovereenkomst hebt, wordt dit automatisch geregeld door je werkgever

· Je kunt er niet zomaar vanaf. Een arbeidsovereenkomst is meestal opzegbaar. Het werk wat je uitvoert met een overeenkomst van opdracht, is dit meestal niet

· Je hebt geen ontslagbescherming. Dit betekent dat je opdrachtgever heel makkelijk van je af kan. Als je werkt via een arbeidsovereenkomst moet jouw werkgever zich aan regels houden op het gebied van opzegtermijnen en ontslagverboden

· Je dient zelf belasting af te dragen bij een overeenkomst van opdracht. Als je een arbeidsovereenkomst hebt, doet jouw werkgever dit voor jou

· Je kunt niet terugvallen op een collectieve regeling, zoals de CAO. De rechten voor werknemers die daarin staan, gelden niet voor jou als je een overeenkomst van opdracht hebt

· Je bouwt geen pensioen op bij een overeenkomst van opdracht

· Je bouwt geen vakantiedagen of vakantiegeld op bij een overeenkomst van opdracht. Als je een arbeidsovereenkomst hebt, is dit wel het geval

· Je hebt geen recht op transitievergoeding bij beëindiging van de overeenkomst door de opdrachtgever, of wanneer de opdracht voltooit is. Heb je daarentegen een arbeidsovereenkomst, dan heb je in deze gevallen wel recht op een transitievergoeding.

· Tijdens ziekte word je niet doorbetaald bij een overeenkomst van opdracht. Als je een arbeidsovereenkomst hebt, dan heb je wel recht op doorbetaling tijdens ziekte

Zou ik eigenlijk niet recht hebben op een arbeidsovereenkomst in plaats van een opdrachtovereenkomst?

Wij komen het best vaak tegen dat een overeenkomst van opdracht eigenlijk een arbeidsovereenkomst hoort te zijn. Een goede graadmeter om dit te toetsen is of er een gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en jou als opdrachtnemer aanwezig is. Als dit namelijk het geval is, dan heb je recht op een arbeidsovereenkomst, met alle voordelen die daaraan verbonden zijn.

Wij helpen je graag met het uitzoeken of dit zo is. Ook kunnen we je eventueel ondersteunen in het contact met je opdrachtgever / werkgever. Met ons gratis Probeer de Bond lidmaatschap wat je hier afsluit kun ons hierover mailen op het emailadres probeerdebond@cnvvakmensen.nl

Heb ik ook recht op reiskostenvergoedingen of andere onkostenvergoedingen bij een overeenkomst van opdracht?

Alleen als je zelf afspraken met je opdrachtnemer maakt over reiskosten en overige vergoedingen, is het mogelijk om deze te krijgen. Maak je deze afspraken niet, dan heb je hier geen recht op.

Val je onder een cao bij een overeenkomst van opdracht?

Nee, je valt nooit onder een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) als je werkt via een overeenkomst van opdracht. Je kunt dan dus ook geen aanspraak maken op de voordelen die in de cao zijn opgenomen.

Hoe is het geregeld met ziekte bij een overeenkomst van opdracht?

Hiervoor is niets geregeld. Als je ziek wordt krijg je dus niet doorbetaald bij een overeenkomst van opdracht. Ook kan het zo maar zo zijn dat je opdrachtgever je opdracht stopt en voor jou in de plaats iemand anders aanneemt. Dit mag gewoon.

Hoe is het geregeld met de afdracht van belastingen en sociale premies bij een overeenkomst van opdracht?

Dit moet je zelf regelen bij je belastingaangifte. Omdat je dit altijd achteraf pas doet, is het raadzaam om hiervoor geld achteruit te leggen. Wil je hulp bij je belastingaangifte? Wij helpen je hiermee tegen een zeer gereduceerd tarief als je lid bent van Probeer de Bond. Meld je hier aan voor hulp bij belastingaangifte

Welke verplichtingen heb ik bij een overeenkomst van opdracht?

Werk je via een overeenkomst van opdracht, dan moet je je aan de volgende verplichtingen houden:

· Als opdrachtnemer moet je de opdracht als een goed opdrachtnemer uitvoeren.

· Je hebt een inspanningsverplichting.

· Verantwoorde en tijdig gegeven aanwijzingen van de opdrachtgever moeten je als opdrachtnemer opvolgen. Zijn de aanwijzingen onredelijk dan kun je als opdrachtnemer de overeenkomst opzeggen.

· Je moet je opdrachtgever op de hoogte houden over de opdracht, tijdens de uitvoering hiervan.

· Als je de opdracht hebt afgerond, dan hoor je dit aan te geven bij je opdrachtgever. Ook beschrijf je op welke manier je de opdracht heeft uitgevoerd. Tot slot verstrek je een overzicht van de (on)kosten aan je opdrachtgever.

Zoals je leest zijn deze regels nogal vaag. Wij raden dan ook aan om daar waar het kan via een arbeidsovereenkomst aan de slag te gaan. Je rechten en plichten zijn dan veel duidelijker.

Hoe ben ik verzekerd bij een overeenkomst van opdracht?

Je bent niet automatisch verzekerd. Je dient dit zelf te regelen en een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Indien je een arbeidsovereenkomst zou hebben wordt dit wel automatisch geregeld door je werkgever.

Hoe zeg je een overeenkomst van opdracht op?

Als opdrachtnemer kun je niet zomaar van de opdracht af. Gaat het om een overeenkomst van opdracht die gedurende een bepaalde tijd of voor een bepaald project loopt, dan moet je als opdrachtnemer de opdracht gewoon afmaken. Alleen als er gewichtige redenen zijn om de overeenkomst op te zeggen kun je er vanaf. Of er gewichtige redenen zijn, zal per situatie moeten worden bekeken. Houd je je niet aan deze regel, zou het zo maar zo kunnen zijn dat je een boete moet betalen aan je opdrachtgever.

Gaat het om een overeenkomst van opdracht die voor onbepaalde tijd is aangegaan, dan is opzegging wel mogelijk.

Je opdrachtgever daarentegen, kan op elk moment van de overeenkomst van opdracht af. Dit is zo in de wet vastgelegd.

Wat kan Probeer de Bond voor je betekenen als je een overeenkomst van opdracht krijgt voorgeschoteld?

Om te beginnen controleert Probeer de bond of jij eigenlijk geen recht hebt op een arbeidsovereenkomst. Als dat inderdaad het geval blijkt te zijn kunnen we in overleg met jou contact zoeken met je werkgever om hem te vragen jou alsnog een arbeidsovereenkomst te verstrekken.

Als de overeenkomst van opdracht toch de juiste contractvorm blijkt te zijn, lopen we deze voor je na.

Als student ben je tot en met de leeftijd van 25 jaar gratis lid en helpen we dan ook geheel gratis. Lid worden kan hier.

In progress!

Deze pagina is nog volop in ontwikkeling. Binnenkort krijg je hier nog meer antwoord op jouw vragen en behandelen we ook andere sectoren. Staat jouw vraag er nog niet tussen?